Basket@Sea: een nieuw basketbalverhaal aan de kust

De voorbije maanden is intensief gewerkt aan een nieuw hoofdstuk in het basketbalverhaal in en rond Oostende. We stelden ons de essentiële vraag: hoe kunnen we een toekomstgericht en wendbaar Filou Oostende bouwen? Tegelijkertijd probeerden we grenzen te verleggen en een ruimere samenwerking met andere organisaties te zoeken en samen met hen één nieuwe basketfamilie te creëren.

Na veel overleg met alle actoren, hebben we het antwoord gevonden.

De uitganspunten van het plan zijn:

    1. De omvorming van Basket@sea, waardoor we vier basketonderdelen samenbrengen in de grootste basketfamilie aan de kust
    2. Filou Oostende:
      • Een modern professioneel bedrijf op sportief, organisatorisch, maatschappelijk en innovatief vlak
      • Toonaangevend in België en Europa. Competitief en inclusief
      • Van sportorganisatie (VZW) naar een toekomstgericht sportbedrijf (BV)
      • Een strategisch plan en visie op 5 jaar met duurzame groei

Dit zijn de drie basiselementen waarop we de komende 5 jaar zullen bouwen:

    1. De bestaande feitelijke vereniging Basket@Sea wordt omgevormd tot één grote basketfamilie met daarin 4 gelijkwaardige pijlers:
      • Koninklijke Basketbalvereniging Oostende Bredene (KBOB): coördinatie van alle meisjes- en damesploegen
      • Kon BC Gistel Oostende Duva Fruit (KBGO): coördinatie van alle jongensploegen en niet-professionele herenploegen
      • Dukes on Wheels en G-Sport: coördinatie van rolstoelbasket en de G-basketbalspelers
      • Filou Oostende (BCO): de professionele herenploeg en de basketbalschool

Aan het hoofd van de pijlers staan respectievelijk voorzitters Alain Osstyn (KBOB), Chris Jonckheere (KBGO) en    Geert Catrysse (Dukes on Wheels + G-sport) en algemeen directeur Marie De Clerck. De bestaande vzw’s en de hieraan gekoppelde stamnummers worden behouden, en dit vooral om iedereen voldoende kans te geven om op het juiste niveau te spelen. Als er hierover een nieuwe regelgeving komt, dan kan dit mee evolueren.

Daarnaast wordt een nieuwe vennootschap opgericht (zie verder). Deze vennootschap beheert de vierde pijler en coördineert ook de samenwerking met de drie andere pijlers. Geleidelijk aan zullen de acties gestroomlijnd worden en zo nog meer mensen de kans geven basket te spelen of van basket op een andere manier te genieten.

    1. Het voornaamste doel van deze grote basketfamilie is elke speler op zijn of haar niveau te laten spelen. Wie recreatief wil spelen, moet dit kunnen op alle niveaus. Wie wil excelleren moet de beste begeleiding krijgen om telkens een stapje hoger te kunnen zetten. We streven er dan ook naar om spelers & speelsters uit eigen rangen zoveel mogelijk te laten doorgroeien binnen de club en finaal tot de eigen seniorenploegen. Daarnaast wordt er op administratief, organisatorisch, maatschappelijk en innovatief vlak samengewerkt om te evolueren naar een sterke organisatie.
    2. Om al deze doelstellingen te bereiken en professioneel te kunnen blijven werken, heeft de Raad van Bestuur van Filou Oostende beslist om een nieuwe vennootschap op te richten. Op 1 juli gaan we van start met een besloten vennootschap (BV), genaamd Basket@Sea. De voorzitter is en blijft Johan Verborgh. Deze stap is noodzakelijk om nieuwe investeerders aan te trekken en de strategie op lange termijn vorm te geven. De gesprekken met de investeerders zijn volop bezig en verlopen gunstig. Wanneer dit afgerond is, volgt hierover een nieuwe communicatie, samen met de nieuwe doelstellingen die we ons stellen.

Foto: Rudy Declerck

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.